Wijnfestival Delhaize, vervolg

Tot 9 oktober tal van wijnen in promotie 2+1. Hieronder drie echte aanraders:

Coteaux Bourguignons blanc 2023, Michel Gayot

Deze relatief recente appellation vormt de hiërarchische basis voor Bourgogne wijnen. Het omvat de hele wijngaard van deze regio. Michel Gayot, producent (in Beaujolais), makelaar en negociant, is een kenner van Bourgognewijnen. Deze witte chardonnay heeft elegante aroma’s en een neus die wordt gekenmerkt door witte bloemen. Hij is zacht en mooi fruitig, ideaal voor bij escargots, gemarmerde ham en kazen (Comté, Morbier), geserveerd aan ongeveer 10°.

Charmes de Kirwan, Margaux 2019

De tweede wijn van Château Kirwan (3e Grand Cru Classé), gemaakt van jongere wijnstokken (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) dan zijn grote broer, is meer geschikt om op jongere leeftijd van te genieten. Met zijn vijf jaar biedt hij finesse, elegantie, fruitigheid en een lichte houtachtigheid. Een harmonieuze rode wijn die nog wel 3 of 4 jaar kan wachten. Aan ongeveer 17° is dit een perfecte begeleider van gevederd wild (fazant à la brabançonne).

Rioja Crianza 2020, Beronia

Deze bodega, die een paar jaar geleden volledig werd gerestaureerd en gemoderniseerd, behoort tot de groep Gonzalez Byass (ook bekend van de beroemde Fino Tio Pepe Sherry). Deze rode wijn rijpte een tiental maanden op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. De druivensoort tempranillo geeft hem, in combinatie met de rijping, een licht vanille- en zwart fruitkarakter. Geniet ervan (rond 17°) met lamsbout, varkensvlees iberico en gegrilde rode pepers.

Patrick Fiévez