Ontdek nu bij Cora (en corawine.be), meer dan 600 wijnen in promotie tot 28 oktober

In wat ongetwijfeld de grootste wijnbeurs van het land is, brengen de 7 Cora-winkels ons ongeveer vijftig nieuwe wijnen, 97 biowijnen en, dit jaar, een selectie geweldige Bordeaux-wijnen van het uitstekende oogstjaar 2022. Als u een hele kist koopt en de wijn niet lekker vindt, krijgt u van Cora bovendien het volledige aankoopbedrag terug (voor flessen van maximaal € 20 per stuk). Wij proefden zo’n vijftig wijnen en delen graag met u onze aanraders.

Bourgogne Chardonnay, Coulanges-La-Vineuse 2023, Domaine Lemoule

Een wijn uit het departement Yonne, vlakbij de stad Auxerre en niet ver van Chablis. Een erg kleine appellation (slechts 20 ha wit). Deze witte wijn van chardonnay heeft een charmante bloemige neus (we ontdekken kamperfoelie ) en een frisse, dynamische smaak, die u aanzet om hem te proberen met Comté gougères, blanquette de veau en kazen zoals Chaource of Brillat-Savarin.

L’Élégance de Schistes, Saint-Chinian-Roquebrun 2020 (Languedoc)

Ten noorden van Béziers kan het dorpje Roquebrun genieten van een microklimaat en kreeg het daardoor de bijnaam “klein Nice”. Het terroir van leisteen komt in de plaatselijke Cave des Vignerons vooral tot uiting in de rode wijnen. Vooral syrah (80%) zorgt voor de zonnige kant en wordt aangevuld met grenache en carignan. De structuur heeft zich vier jaar lang mooi kunnen ontwikkelen en samen met het rijpe fruit geeft dit een rode wijn die perfect pas bij een tournedos met peper.

La Bégude des Papes, Châteauneuf-du-Pape 2021, Domaine Albin Jacumin

Deze beroemde appellatie uit de Rhônevallei vraagt momenteel hoge prijzen. Dus deze krijgt u voor een ‘redelijke’ prijs. Zoals altijd in Châteauneuf overwegend grenache (70%), samen met mourvèdre en syrah. De wijn rijpt gedeeltelijk (50%) op vaten en demi-muid gedurende ongeveer tien maanden. Zwart fruit, specerijen, aromatische Provençaalse kruiden, volume maar ook frisheid. Perfect bij gebakken lamsschouder.

Château de Lestiac « cuvée prestige », Cadillac-Côtes de Bordeaux 2022

Ten zuiden van Bordeaux, op de rechteroever van de Garonne, stond deze appellation oorspronkelijk bekend als ‘Premières Côtes de Bordeaux’. Deze rode wijn is gemaakt van merlot (60%) en cabernet sauvignon (40%). Dit prachtige oogstjaar uit zich in delicate fruitige tonen en is gebouwd op een structuur van rijpe tannines. Goed volume en lengte. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Serveer met gebraden parelhoen.

Patrick Fiévez