Ierse steak met een rode Luberon

Ireland staat bekend om zijn eerder regenachtige klimaat, is beroemd om zijn donkere bieren en whiskey, maar eveneens om zijn lams- en rundvlees. Met ongeveer 180 dagen regen per jaar groeit gras bijna het hele jaar door. Rundvlees graast daarom in de open lucht. Minstens 220 dagen per jaar bestaat 95% van het voer uit gras. De ribbetjes hebben een mooi intermusculair vet en zijn perfect gegrild op de barbecue. Sinds november vorig jaar heeft Iers grasgevoerd rundvlees een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en wordt het nog niet geïmporteerd.

Iers rundvlees is te koop bij Carrefour, Cora, Delhaize (supermarkten) en in veel slagerijen.

Deze streek in het departement Vaucluse behoort tot de grote Rhône-familie en staat bekend om prachtige dorpjes als Gordes, Roussillon, Lourmarin, Oppède… Over ongeveer 3500 hectare wijngaarden worden wijnen in alle drie de kleuren geproduceerd. De rode druivenrassen? Typisch voor de zuidelijke Rhônevallei: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault. En 20% van de wijnen wordt biologisch geproduceerd.

Echte aanraders…

Grenache en carignan. Rijp zwart fruit, een vleugje cacao, mooi geïntegreerd eikenhout.
Een rode wijn met karakter die tot de beste van de appellation behoort.

Een familiedomein (opgericht door Jean-Pierre Margan) dat emblematisch is voor de appellation, biologisch “vanaf het begin” en biodynamisch sinds de laatste vijf jaar. Wij houden vooral van deze jonge rode wijn gemaakt van syrah (70%), grenache en oude carignan. Toetsen van rood fruit, kruiden en aromatische Provençaalse kruiden. Een klassieker van deze appellation.

Patrick Fiévez