‘Crus Classés’ roséwijnen bij Vinatis

WAT IS « CRU CLASSÉ » ?

(https://www.vinatis.com/) les meilleurs rapports “Qualité:prix” Bio et à moins de 20 € Daar waar we bij de Côtes-de-Provence nog maar van V.D.Q.S (Vins délimités de qualité supérieure) spreken, ontvingen 23 domeinen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur in 1955 de titel ‘Cru Classé’. Na het verdwijnen van een aantal ervan telt de Provence nu 18 domeinen wijnkastelen met het label Cru Classé. Vreemd genoeg werden de andere Côtes-de-Provence wijnen pas 20 jaar later, in 1977, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Jarenlang profiteerden sommige domeinen van hun classificatie om chique, dure wijnen te maken die niet erg goed waren. De rosé-rage heeft daar verandering in gebracht. Maar de prijzen zijn nog altijd overdreven! Op de website van Vinatis (https://www.vinatis.com/) zochten we de voordeligste biologische roséwijnen onder de € 20 uit.

Classique 2023 Domaine de Rimauresq – Cru Classé BIO

Domaine de Rimauresq (Pignans in het hinterland) 50 hectaren, aan de voet van Notre-Dame-des- Anges. Een kristallijn terroir van kalkhoudende klei met zanderige en steenachtige gedeelten. 39% cinsault, 37% grenache, 7% mourvèdre, 6% tibouren, 6% carignan, 4% syrah, 1% cabernet-sauvignon geven een rosé die even complex is als zijn druiven, met toetsen van citrusfruit en wijnperzik. Drink aan 10° voor het plezier of bij zomerse gerechten (garnalen, rode mul).

Vinatis: https://www.vinatis.com/ € 15,79

Premium Rosé 2023 – Château Roubine – Cru Classé BIO

Château Roubine ligt in het hart van de Provence, halverwege Lorgues en Draguignan. 130 hectare, waarvan meer dan 70 hectare wijnstokken op klei-kalksteen bodem, beplant met grenache, mourvèdre, cinsault, syrah, tibouren en rolle. Een frisse, smaakvolle rosé met een vleugje mineraliteit. Een gastronomische rosé, ideaal bij gegrilde zeebaars met venkel.

Vinatis: https://www.vinatis.com/ € 17,11

Saint-M Rosé 2023 – Château Saint-Maur – Cru Classé BIO

Château Saint-Maur, in het hart van de Golfe de Saint-Tropez, is aangeplant tussen de garrigues en kurkeiken op de hellingen van Cogolin. 35% cinsault, 20% grenache, 15% syrah, 10% cabernet-sauvignon, 7% tibouren, 6% mourvèdre, 2% rolle leveren een bloemige en fruitige aperitiefrosé. Een vrolijke wijn!

Vinatis: https://www.vinatis.com/ € 17,12

La Réserve Rosé 2023 – Château de Brégançon – Cru Classé BIO

Château de Brégançon ligt aan zee in Bormes-les-Mimosas en wordt omringd door meer dan 50 hectare wijngaarden, op klei-silicagrond met een grote variëteit aan druivenrassen: syrah, mourvèdre, cinsault, grenache, cabernet sauvignon, enz. Grenache en cinsault geven ons deze Réserve, met toetsen van rood fruit, een mooie ziltigheid en mineraliteit. Serveer aan 8/10° met een goede bouillabaisse of pasta met kokkels.

Vinatis: https://www.vinatis.com/ € 19,53, maar € 17,61 bij twee flessen.

STANDAAR LEVERING IN BELGIË bij u thuis of in een afhaalpunt: € 6

Jacques Gièrs