Château Bousval in België viert zijn 10-jarig bestaan


Tien jaar geleden plantte Michel Verhaeghe de Naeyer de eerste wijnstokken op vijf hectare vlakbij Château de Bousval. Het zijn absoluut traditionele wijnstokken: chardonnay, pinot noir en pinot gris. Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 8,2 hectare en wordt hij biologisch bewerkt. Vanaf dit jaar krijgt hij het ‘biodyvin’-logo (biodynamische certificering). In 2022 zullen er 40.000 flessen worden geproduceerd. In 2019 is er een ecologisch verantwoorde wijnmakerij gebouwd. Een eigentijdse, gebogen locatie, bekleed met zwart hout en met een groen dak dat perfect opgaat in de omgeving. De kwaliteit werd al snel beloond met aanwezigheid in de goede restaurants van de regio: Le Chalet de la Forêt, Menssa, Marit, Kamo… De wijn kan je kopen op het domein en tegelijk de wijngaarden en de kelder bezoeken (op afspraak).

Patrick Fiévez

Twee wijnen gedegusteerd en goedgekeurd

Gouttes d’Or, Chardonnay 2022

Een zeer licht rijping op, niet nieuwe, vaten (5%) zorgen voor een witte florale wijn met toetsen van (wit en geel) fruit. Een jaar van fijne rijpheid, gecombineerd met souplesse, concentratie en frisheid. Serveer rond de 8 à 10°C met carpaccio en vistartaar (tonijn, zalm). En om het (bijna) helemaal lokaal te maken, met de beroemde tarte al djote uit Nijvel. Past ook goed bij escargots ‘à la bourguignonne’ (Petits Gris de Namur).

Ange ou Démon, Pinot Noir 2022

Enkele dagen van maceratie gaan aan de gisting (met inheemse gisten) vooraf. De wijn rijpt voornamelijk in 2-3 wijnvaten en deels in roestvrijstalen vaten. De toetsen van rode bes in de wijn zijn typisch voor de pinot noir. Een wijn die ‘pinoteert’ met finesse en elegantie. Bij welk gerecht? Past (rond 16°C) bij gegrilde kalfskotelet met roomsaus en champignons.