Wijnnieuws: nieuw in 2024

Verdwijnt de witte Champagnefles?

De ecologische voetafdruk is twee keer groter dan die van de groene fles. De vraag is dus: moet hij nog gebruikt worden? Deze vraag wordt gesteld door sommige Champagnehuizen, waaronder de grootste verkoper Moët & Chandon. Bovendien kunnen witte flessen niet of nauwelijks worden gerecycleerd. Sommige merken, zoals Roederer en Ruinart, zweren erbij voor hun verschillende jaargangen. Glas is het zwaargewicht van de koolstofvoetafdruk (28%).

Geen verplichting meer om een overkapping op mousserende wijn aan te brengen

Het maakt deel uit van de traditionele manier waarop flessen mousserende wijn worden aangeboden. Maar dit aluminium ‘blaadje’ zal niet langer verplicht zijn. Dat heeft Europa besloten. De “naakte” hals wordt dus toegestaan. Voor alle mousserende wijnen? Nee. In de Champagne blijft het verplicht via het Comité Interprofessionnel. Het staat in de specificaties van deze appellation. Deze beslissing is bijna unaniem genomen om de traditionele etikettering te behouden die de identiteit van deze wijn markeert en de waarde ervan verhoogt.

Patrick Fiévez

EUROPESE ETIKETTERINGSVOORSCHRIFTEN

Het tijdperk van de QR-code

Een grote verandering staat op het punt te verschijnen op wijnflessen

Vanaf 8 december 2023 maakt de Europese etiketteringshervorming de lijst van ingrediënten en de voedingswaardedeclaratie verplicht op de etikettering van wijnen en gedistilleerde dranken.

VERPLICHTE INFORMATIE VOOR CONSUMENTEN
Krachtens de bepalingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet de wijnindustrie vanaf december 2023 voldoen aan de verplichting om de lijst van ingrediënten in producten op te nemen, evenals de voedingswaardedeclaratie (hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, suikers, eiwitten en zout).

De verordening voorziet ook in de opname van gegevens over de duurzaamheid en ethische praktijken van wijnproducenten. Dit zal consumenten in staat stellen om een geïnformeerde keuze te maken voor wijnen van wijnhuizen die zich inzetten voor milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde praktijken.

Jacques Giers